Prvo hrvatsko pjevačko društvo “Zora”

Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora” osnovano je 1858. godine. Bio je to prvi registrirani pjevački zbor u Hrvatskoj i prvi put je u jednom nazivu upotrijebljen pridjev „hrvatsko“.

U čast zboru 1892. izgrađen je pjevački hram „Zorin dom“. „Zora“ je 1935. godine u Bruxellesu proglašena najboljim amaterskim pjevačkim zborom Europe. Osamdesetih godina 19. stoljeća pjevačko se društvo „Zora“ profiliralo kao nezaobilazna karlovačka institucija koja je bila nositelj kulturnog života grada Karlovca.

Dolaskom komunističke vlasti 1945. godine, ukinut je rad PHPD „Zora”. Zaslugom karlovačkih domoljuba i prof. Ratka Pogačića 1978. godine rad PHPD-a „Zora“ ponovno je aktiviran. „Zora“ je djelovala pod vodstvom mnogih dirigenata, a 150. godišnjicu proslavila je s maestrom Bojanom Pogrmilovićem. Nakon toga „Zorom“ dirigira maestra Radmila Bocek, pod čijim je umjetničkim vodstvom zbor osvojio dvije brončane, dvije srebrne i sedam zlatnih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na međunarodnom natjecanju „Adria Cantat“ u Šibeniku 2014. PHPD „Zora“ osvojilo je dva zlata u kategorijama stranog i nacionalnog folklora. Godine 2015. „Zora“ je prvi puta bila domaćin i suorganizator međunarodnog natjecanja zborova „Aurora Cantat” u Karlovcu, a zatim ponovno 2017, 2019 i 2023. godine. Godine 2016. na međunarodnom natjecanju „Adria Cantat“ u Šibeniku, „Zora“ je osvojila srebro u kategoriji stranog folklora i dva zlata u kategoriji nacionalnog folklora. Iste godine, na 49. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju, Djevojački zbor PHPD-a „Zora“ proglašen je trećim najboljim zborom u državi. Godine 2018. PHPD „Zora“ proslavilo je 160. obljetnicu osnutka s pet svečanih cjelovečernjih koncerata i 25 nastupa. Za svoja postignuća, PHPD „Zora“ iste godine od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobiva Povelju Republike Hrvatske. Unatoč COVID-u, u srpnju 2020. godine PHPD „Zora“ održalo je cjelovečernji koncert u Glazbenom paviljonu uoči Dana grada Karlovca. Godine 2023. održalo se natjecanje „Slavonia cantat“ u Slavonskom Brodu na kojem je „Zora“ osvojila dva zlata, u kategoriji klasične glazbe i u kategoriji folklorne glazbe te je bila među četiri najbolja zbora, zbog čega je sudjelovala u borbi za grand prix.