Profesionalni glumački ansambl

Davne 1963. nakon suočavavanja s novčanim problemima te odlaskom istaknutih glumaca donosi se odluka o prestanku djelovanja karlovačkog kazališta.

Nakon toga glavnu ulogu u kulturnom životu grada Karlovca preuzeo je Dramski studio. Točno 50 godina kasnije zaposlena su prva dva profesionalna glumca, karlovčanin Peđa Gvozdić te tršćanin Giulio Settimo. Od 2013. do danas zaposleni su još Petra Cicvarić, Nino Pavleković,Vanja Gvozdić, Lovorka Trdin i Andro Damiš.

U početku djelovanja profesionalnog ansambla glumci Giulio Settimo i Peđa Gvozdić stvarali su autorske lutkarske predstave za djecu vođeni idejom upoznavanja mlađih generacija s lutkarstvom. Širenjem ansambla počele su se raditi predstave za odrasle, autorske predstave kao i predstave domaćih i stranih autora.

Većinu predstava potpisuju Peđa Gvozdić i Giulio Settimo, a režirali su i redatelji Ivana Peroš, Ljudmila Fedorova, Mario Kovač, Georgij Paro, Ivan Đuričić, Jelena Sitar Cvetko, Dražen Krešić.
U samo četiri godine profesionalnog djelovanja, ansambl je osvojio brojne nagrade i nominacije na festivalima diljem Hrvatske te se uspješno upisao na kazališnu kartu Hrvatske. Osim u Hrvatskoj ostvarena su mnoga gostovanja u inozemstvu poput Kine, Azerbajdžana, Litve, Poljske, Turske, Italije…