Baletni studio

U sklopu Narodnog kazališta u Karlovcu, od proljeća 1952. godine djelovao je Baletni studio.

20. prosinca te godine izvodi svoju prvu premijeru “Baletni divertissement” i od tada do danas djeluje bez prekida, stvarajući vlastite samostalne predstave i sudjelujući u predstavama karlovačkog kazališta, vodeći klasičnu baletnu školu kao ogranak zagrebačke Škole za balet i ritmiku.

Prvih deset godina voditeljica Baletnog studija bila je Otika Fišer, a predstave su izvođene uz Simfonijski orkestar. Nakon 1963. godine Baletni studio svoj rad nastavlja kao sastavni dio Doma kulture, Kulturnog centra te Centra za kulturu ‘Zorin dom’, od 1993. godine Baletni studio kontinuirano radi unutar okvira Gradskog kazališta “Zorin dom”.

Nakon Otike Fišer, vođenje studija preuzima Branka Spaić-Podvorac, koja se uz svoje znanje o klasičnom baletu, kojega je imala napretek, okreće i suvremenijim plesnim izričajima i estetikama, a kombinacija klasičnog i suvremenog pokazala se iznimno uspješnom. Studio vodi sve do 1993. godine, kada odlazi u mirovinu, no i dalje nastavlja suradnju sa studijem kao vanjski suradnik. Narednih godina Baletni studio nastavlja djelovati pod vodstvom Dalibora Kolara, Đurđe Kunej i Melite Spahić. Od sezone 2004./2005. vodstvo studija preuzima Martina Maričić koja je voditeljica sve do danas.

Suradnja s eminentnim umjetnicima u klasičnom baletu i suvremenom plesu, omogućavala je studiju stalni razvoj i napredak pa su se i rezultati kretali uzlaznom putanjom. U studiju su i danas zastupljene mnogobrojne plesne tehnike, od klasičnog baleta, suvremenog plesa, stiliziranog narodnog plesa, jazz dance-a…, a svaki polaznik je važan pojedinac i stvaratelj improvizacije, što je važno za svijest o plesu, tijelu i pokretu.

Nakon trideset godina klasični balet ponovno dobiva svoje zasluženo mjesto u Baletnom studiju, od sezone 2004./2005., kada Aleksandr Lukjanov preuzima ulogu pedagoga klasičnog baleta, namijenjenog djeci školskog uzrasta, a Branka Podvorac predškolskog uzrasta. U sezoni 2009./2010., klasični balet za školski uzrast preuzima Milica Gutović,a u sezoni 2012./2013. Deana Gobac.

Danas studio broji tristotinjak članova, a novost je mogućnost polaženja satova break dance-a, koji se pokazao kao dašak svježeg povjetarca na kazališnim daskama, čemu svjedoči hip-hop mjuzikl ‘Ježeva kućica’, koji je nastao u suradnji sa polaznicima satova suvremenog plesa. Prvi voditelj break dance-a bio je Petar Bjelić, a danas je Goran Koprenica – Goc.

Suradnica za suvremeni ples je Adrijana Barbarić-Pevek, koja radi i kao profesorica u Školi za suvremeni ples “Ana Maletić”.