Dani Georgija Para

Od 2019. godine svečanim programom u čast velikana hrvatskog kazališta – redatelja Georgija Para obilježava se njegovo životno djelo.

U svojem dugovječnom pozivu ovaj proslavljeni kazališni redatelj režirao je dvije stotine predstava od kojih su mnoge odavno stekle status antologijskih.

Georgij Paro rođen je 1934. u Čačku. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Karlovcu, diplomirao filozofiju i anglistiku, a potom i režiju na zagrebačkoj Akademiji. Bio je učenik Branka Gavelle te Krležin sugovornik. 10 godina obnašao je dužnost intendanta zagrebačkog HNK. Bio je umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja, a od 1966. režirao je i predavao na američkim sveučilištima. Od 1986. redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2007. godine.

15. prosinca 2017. godine premijerno je u Zagrebu izvedena predstava “Dobri čovjek Bažulek” nastala u koprodukciji Zorin doma i kazališta Knap koju je Paro režirao, a 2. veljače 2018. predstava je imala drugu premijeru u Zorin domu.
“Dani Georgija Para” obilježavaju se početkom svibnja svake godine u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.

U susret 6. danima Georgija Para, iza nas je 5 godina nezaborava.

4. i 5. svibnja 2024, očekuje nas, kao i do sada, bogat konceptualan program.

Ovako je bilo 2023. godine:6. dani Georgija Para održat će se 4. i 5. svibnja 2024. u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.
Pozivamo sve naše građane da svojom prisutnošću uveličaju ovaj bogat i sadržajan program.

6. dani Georgija Para u Zorin domu