Koncert “KRIŽU” u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa

25. svibnja 2024.

Gradsko kazalište “Zorin dom” u suradnji s Nacionalnim svetištem Svetog Josipa organizira koncert pod nazivom “KRIŽU” u izvođenju Zbora Hrvatske radiotelevizije i pod ravnanjem dirigenta Daniela Reussa. Koncert će se održati u subotu 25. svibnja u 20 sati u Nacionalnom svetištu.

Dirigent Daniel Reuss (rođen 1961.) studirao je na Konzervatoriju u Rotterdamu. Godine 1990. postao je direktor Cappelle Amsterdam koju je pretvorio u stalni profesionalni ansambl. Od 2008. do 2013. također je bio umjetnički ravnatelj Komornog zbora estonske filharmonije. Godine 2010. nominiran je s Estonskom filharmonijskim orkestrom za Grammy za najbolju zborsku izvedbu za snimku Martinove Golgote (harmonia mundi).
Od 2003. do 2006. bio je dirigent RIAS Kammerchora u Berlinu. Njihov CD s djelima Martina i Messiaena osvojio je i “Diapason d’or de l’année 2004” i “Preis der Deutschen Schallplattenkritik”. U ljeto 2006., na poziv Pierrea Bouleza, Daniel Reuss predavao je i dirigirao na ljetnoj Festivalskoj akademiji u Luzernu 2006. godine.
U veljači 2007. Reuss je debitirao u Engleskoj nacionalnoj operi s Händelovom Agripinom. Godine 2008. režirao je u De Munt/La Monnaie u Bruxellesu, u produkciji Dido & Aeneas redatelja Sashe Waltza.
U rujnu 2014. objavljen je CD Warum, Brahmsova zborska djela, koju je pjevala Cappella Amsterdam. Osvojio je Preis der deutschen Schallplattenkritik početkom 2015.
Daniel Reuss pozivan je dirigirati komornim ansamblima i orkestrima diljem Europe. Među njima se mogu spomenuti Akademie für Alte Musik Berlin, MusikFabrik, Scharoun Ensemble i Radio Chamber Philharmonic. Od 2015. Daniel Reuss je šef dirigent Ensemble Vocal Lausanne. U studenom 2016. primio je lentu časti (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw).

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Prvi je put javno nastupio 8. rujna 1942. u zagrebačkoj katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje. Bio je to ujedno prvi javni koncert ansambala radijske postaje, a dirigirao je Lovro pl. Matačić. Koncert s gotovo istim programom održali su i deset dana poslije u Hrvatskome glazbenom zavodu. I prvi samostalni javni koncert Zbor je održao u Hrvatskome glazbenom zavodu, 30. siječnja 1943. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a zatim su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato u sklopu kojega su premijerno predstavljene mnoge skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u udruženje najuglednijih europskih komornih zborova Tenso.

Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost koja mu je donijela gostovanja diljem Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, München) te suradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, Kaspars Putniņš, Daniel Reuss, Stefan Parkman, te s mnogim uglednim svjetskim solistima.

Zbor HRT-a dobitnik je “Diplome Milka Trnina” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička dostignuća u 2004. godini, za izvedbu “Hrvatske mise” Borisa Papandopula te mnogih diskografskih nagrada Porin.

Diskografija Zbora HRT-a uključuje mnoga hvaljena i nagrađivana izdanja među kojima su recentnija opere “Ljubav i zloba” i “Porin” Vatroslava Lisinskog, “Nikola Šubić Zrinski” Ivana Zajca, albumi “Mir, zlato, tamjan”, Vatroslav Lisinski: “Zborovi i popijevke”, “Nebo i zemlja” Tomasa Cecchinija, Boris Papandopulo: “Hrvatska misa” kao i albumi Igor Kuljerić: “Kanconijer” (2023.) i Boris Papandopulo: “Slavoslovije” (2023.) uz Simfonijski orkestar HRT-a. Tome se pridružuju i izdanja u ediciji “Ligatura” (HRT i HDS/Cantus): “Osluškivanja”, Srećko Bradić – autorski album, Frano Parać: “Carmina Krležiana” i “Missa Maruliana” te Berislav Šipuš: “Pasija” koja je ove godine ovjenčana s čak četiri diskografske nagrade “Porin” (najbolji album, skladba, izvedba i produkcija klasične glazbe).

Uz soliste i orkestar Munchenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića, Zbor je sudjelovao u izvedbi opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u Münchenu; snimka je objavljena 2020. u izdanju CPO i BR-Klassik.

Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao dirigent je maestro Tomislav Fačini.