KAKAFE: “Dalmatinska kuhinja”
02. srpnja 2025.
U predstavi inspiriranoj antologijskom kuharicom Dike Marjanović-Radica kroz priču o pripremi jednog obroka redatelj Hrvoje Korbar je ispričao priču o obiteljskim odnosima, ponajprije odnosu majke i sina, priču o odrastanju, odvajanju i ponovnom spajanju.
Obiteljski ili kuhinjski stol prva je pozornica s kojom se susrećemo u životu. Njegovi dobro čuvani rituali, ustaljeni raspored sjedenja, stolnjaci, ubrusi, posuđe i servisi scenografija su koja se prenosi kroz generacije obitelji, pojedini zapleti se repetitivno odigravaju svake nedjelje, razgovori naizgled ne vode nikamo, uloge su nam unaprijed dodijeljene i od njih je teško pobjeći.
Glavni junak svakog objeda je brižno pripravljeno jelo, koje govori o nama, o našem identitetu, o našem odnosu prema životu, društvenom statusu, slici koju o sebi želimo stvoriti i njegovati. Hrana je umjetnost, hrana je sjećanje, hrana je ljubav. A sve to ima i svoj tekst – kuharice koje su dugo bile marginalizirane smatrajući se trivijalnim, svakodnevnim, pomoćnim i naravno – ženskim tekstovima.
Prva među njima je „Dalmatinska kuhinja“ Dike Marjanović Radica, knjiga koja je dostigla kultni status i postala kanon regionalne kuhinje, ali i mnogi drugi tekstovi o hrani, njezinoj povijesti, kulturi jedenja i njezinim neprestanim dinamičnim promjenama. Jer hrana je, baš kao i identitet, dinamična, fluidna, nezaustavljiva.
„Kuhanje je umjetnost, slična kiparstvu, slikarstvu i muzici, samo ga treba prihvatiti s ljubavlju i zanosom“, stoji na početku Radičine knjige. Dodat ćemo samo – i kazalištu. Jer uostalom, što razlikuje spremanje dobrog objeda od spremanja jedne dobre kazališne predstave?
Kazalište PlayDrama
Hrvoje Korbar: “DALMATINSKA KUHINJA”
Redatelj / dramaturg: Hrvoje Korbar
Igraju: Nadežda Perišić Radović / Vanda Boban Jurišić, Zdravko Vukelić
Tijesna ulica
Srijeda, 2.7. u 19 sati