Ferdinand Bruckner: “Bolest mladeži”

28. ožujka 2024.

U predstavi »Bolest mladeži« sam tekst na kojem se afirmiraju iznimno je kompleksna studija autodestruktivnosti, poznata i kao jedna od najslavnijih domaćih predstava devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je u režiji Eduarda Milera i dramaturgiji Gorana Sergeja Pristaša nosila naziv »Magic & Loss« (1992.).

Originalna drama »Bolest mladeži« napisana je 1926. godine i prati grupu bečkih studenata, među kojima su čak tri vrlo kompetitivne i po sveučilišnim ocjenama briljantne studentice medicine ženskog roda (ekstremno progresivno za epohu nastanka komada, u kojoj žene uglavom nisu studirale). Ipak, upravo buduće liječnice ne vide nikakvog smisla u građanskoj svakodnevici svoje vokacije. One ne žele skromno služiti bolesnom čovječanstvu. Žele znanstveni status i ugled, probijanje granica dosadašnjeg znanja. Čak i lik pansionske sluškinje Lucy odlučuje protiv povratka u malu sredinu, protiv zaručnika i rutine života na selu.

Lucy će stoga iskušati život gradske prostitutke. Zatim je tu lik Fredera, svojevrsnog Mefista čitave generacije, čija potreba da gurne ljude preko granica doličnosti, izdržljivosti i pristojnosti pokreće gotovo sve kataklizmične događaje komada. Tu je i Alt, smireni liječnik s vlastitim etičkim pravilima koja ga strpaju u zatvor te Petrell, mladić i jedini lik komada kome se čini važnije biti emocionalno vjeran sebi i izbačen iz igre, nego vječito usmjeren prema još žešćoj natjecateljskoj okrutnosti i »pobjedi« himbe.

Autor: Ferdinand Bruckner
Igraju: Rea Bušić, Ana Dora Bajto, Dora Hasanec, Fran Hercog, Matko Jukić, Ivan Jurković, Marina Žužić

Mentorice: Aida Bukvić, Doris Šarić Kukuljica

Gradsko kazalište “Zorin dom”
Četvrtak, 28.3.2024. u 19 sati