11. KArlovački KAzališni FEstival: “Utrka protiv vremena”

11. srpnja 2024.

Utrka je jedan oblik nadmetanja, nastojanje da se stigne prije ili nešto postigne prije drugoga, bolje od drugoga. Sestre Nika i Luna Lilek su plesačice, plešu od kad znaju za sebe (koja je prije počela? koja dulje pleše?), jer im je ples, i to onaj natjecateljski, upisan u biće od prvih koraka: vjerojatno su prije proplesale nego prohodale u Plesnom klubu Modus svoje majke Snježane Lilek.
Stoga je iznimno zanimljivo i duhovito i autoironično njihovo samoizlaganje u prvom zajedničkom autorskom projektu i plesnom duetu (uz dramaturšku podršku Maje Sviben i trojac glazbenog oblikovanja Vlado Rep, Filip Silić i Matej Predojević) koji su pod naslovom “Utrka protiv vremena” izvele 3. i 4. studenoga 2023. u toploj, bijeloj dvorani Mjesnog odbora Voćinska, prostoru koji već neko vrijeme pruža utočište izvedbenim umjetnicima.

Utrka u naslovu naglašava višestruku kompetitivnost: onu koju su usvojile spremajući se za plesna natjecanja, ali i onu intimnu, arhetipski upisanu u sestrinski odnos. A postoji i ona treća, utrka sa samom sobom, sa svojim željama, mogućnostima, životnim situacijama i odlukama. No, dvije toliko bliske mlade žene, plesačice, igračice ovu utrku zapravo vode plešući i uvijek plešući zajednički protiv vremena, ili zaborava, dijeleći i izmjenjujući osobna iskustva odrastanja – dakako sva su, makar posredno, vezana uz ples.

Četvrtak, 11.7.2024. u 21 sat
Ispred Gradskog kazališta „Zorin dom“