11. KArlovački KAzališni FEstival: “Opera u Šancu – Ero s onoga svijeta”

05. srpnja 2024.

Po uzoru na velike metropole Glazbena škola Karlovac već treću godinu organizira jedinstveni glazbeni spektakl u sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto. Ove će godine, u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom, na velikoj pozornici u Šancu koncertno izvesti najizvođeniju i u svijetu najpoznatiju hrvatsku operu „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca.

Operu izvodi Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac koji se za ovu prigodu širi u simfonijski sastav. Priključit će im se Prvo pjevačko društvo “Zora”, a atraktivni plesni dio završnog kola izvest će članovi Kulturnog umjetničkog društva Matija Gubec.
Kao solisti nastupit će članovi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod dirigentskom palicom maestra Vetona Marevcija.

Veton Marevci je hrvatski dirigent, bivši učenik Glazbene škole Karlovac, koji se u svojoj biografiji može pohvaliti značajnim angažmanima i koji već više godina uspješno vodi Karlovački komorni orkestar. Svojim naprednim idejama i željom da grad Karlovac bude jedinstven na kulturnoj karti Hrvatske, svakim koncertom diže ljestvicu umjetničke kvalitete Orkestra.
Karlovački komorni orkestar ove godine slavi 37 godina svog postojanja i svojim muziciranjem pruža neprocjenjivu i jedinstvenu umjetničku privilegiju svojim sugrađanima. Specifičnost Karlovačkog komornog orkestra je privrženost lokalnim umjetničkim snagama, tako u orkestru muziciraju profesori i učenici Glazbene škole Karlovac te karlovački studenti Muzičke akademije u Zagrebu što naš orkestar čini jedinstvenim u Republici Hrvatskoj.

Komična opera „Ero s onoga svijeta“ puna je prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Neki glazbeni motivi, osobito završno kolo „Što na nebu sja visoko“, smatraju se pečatom hrvatske kulturne baštine te su kao takvi često korišteni i citirani. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova. Glavni lik opere je Mića ili Ero, mladić iz Dalmatinske zagore koji se u potrazi za djevojkom predstavlja kao siromah i nailazi na razne prepreke.

Partitura je mjestimično skraćena zbog jednostavnije umjetničko-tehničke realizacije kao i zbog ugodnijeg formata za publiku, zadržavši sve najvažnije elemente fabule kao i najpoznatije i najljepše glazbene brojeve.

JAKOV GOTOVAC: „ERO S ONOGA SVIJETA“

SOLISTI:
ĐULA: MAJA ANDRIJOLIĆ
ERO (MIĆA): VLADIMIR GARIĆ
DOMA: IVONA BOSANČIĆ LASIĆ
GAZDA MARKO: BOŽO ŽUPIĆ
MLINAR SIMA: MARKO LASIĆ

KARLOVAČKI KOMORNI ORKESTAR
PHPD „ZORA“
KUD “MATIJA GUBEC”

DIRIGENT: VETON MAREVCI

Košarkaško igralište “Šanac”
Petak, 5.7. u 21 sat