11. KArlovački KAzališni FEstival: Anastasija Jazz Trio

25. lipnja 2024.

Bezvremenske, čarobne glazbene minijature, oslikane pitkim melodijama Puccinija ili uzbudljivim harmonijskim strukturama Wagnerijanskih “lajtmotiva”, moguće je nanovo promiješati i uliti ih u trenutak…

Istinska sloboda, radost spajanja različitih glazbenih izričaja i traženje novih načina interpretacije (bazična ideja jazza), podloga je na kojoj je počiva ovaj koncertni program.

Vođeni uzbudljivim vokalom Anastasije Kaptelove, ovaj jazz trio donosi skladbe Erolla Garnera, Dukea Ellingtona, Cheta Bakera.
Zamišljen kao omage jazz standardima pedesetih godina 20. stoljeća, vokal Anastasije Kaptelove je u simbiozi s harfom koju preludira Hana Paraušić  i zaigranim kontrabasom Ivana Džajića, stvarajući zvuk tog vremena preko kompozicija koje ga slave.

Anastasija Kaptelova, operna pjevačica i jazz umjetnica, porijeklom iz Skopja,  skolovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dvadeset godina aktivnog rada u Hnk kao operni solist i clan zbora, paralelno sudjelovanje na  jazz i blues sceni u Hrvatskoj/ jazz fusion band ” Lunarship “/ vokal i kompozitor , singl ” Tišine ” , Aquarius Records /  spaja klasiku sa jazz izricajem u crossover stilu glazbe.

Ivan Džajić je kontrabasist i bas gitarist rođen u Zagrebu 1997. godine. Aktivno sudjeluje na hrvatskoj glazbenoj sceni, svirajući u manjim i većim sastavima, komornim ansamblima i orkestrima, podjednako angažiran u projektima jazz, kantautorske i klasične glazbe.

Hana Paraušić, rođena 1991., sa šesnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnos0 u Beogradu. Dobitnica je nagrada na republičkim i međunarodnim natjecanjima, nastupajući uspješno kao solist i komorni glazbenik. Pored mnogih recitala, kao solist nastupila je uz komorni orkestar „Orfej“, Hrvatskim komornim orketstrom, 2016. godine sa Orkestrom FU u Nišu i prof. Anom Veličković Igić snimila je Mocartov koncert za harfu i flautu, također je premijerno na harfi izvela Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga uz pratnju SO FMU u Beogradu, a 2011. bila je s Wpendist projekta Nei Suoni Dei Luoghi nastupajući solistički u Nacionalnom Arheološkom muzeju Aquileia u Udinama. Tokom tri godine ostvarila je zapažene pedagoške rezultate u glazbenoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu za koje joj je 2014. dodijeljena Pokrajinska nagrada za najboljeg nastavnika u području glazbe. Od 2016. godine zaposlena je u Orkestru opere HNK u Zagrebu. Redovito surađuje sa svim aktualnim orkestrima u regiji.

Anastasija Kaptelova-vokal
Hana Paraušić- harfa
Ivan Džajić- kontrabas

Glazbena škola, Zrinski trg 2
Utorak, 25.6. u 19 sati