Novosti

29. svibanj 2022.

1. International Puppet Theatre Festival Karlovac - InPuT Festival Karlovac

Gradsko kazalište "Zorin dom" Karlovac u suradnji s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom te Ministarstvom kulture i medija  po prvi put organizira International Puppet Theatre Festival Karlovac - InPuT Festival Karlovac.

Festival započinje u utorak, 24.5. u 18 sati lutkarskom povorkom koja kreće sa Trga bana Jelačića kroz grad prema Gradskom kazalištu „Zorin dom“. U povorci će sudjelovati profesionalni lutkari, studenti Umjetničke akademije u Osijeku, vrtićka i školska djeca, roditelji i svi ostali građani. Gledatelji će moći pogledati gigantske lutke, a ispred Zorin doma, kao uvod u početak festivala, studenti Umjetničke akademije iz Osijeka izvest će predstavu „PRINCEZA OHOLA“ sa početkom u 18:45 sati. Predstava je nastala kao ispit druge godine glume i lutkarstva i namijenjena je djeci od 5 i više godina.

U srijedu 25.5. u 17:30 sati ispred Zorin doma započinje SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA, a u 18 sati u glavnoj dvorani kazališta će biti PREMIJERA nove lutkarske predstave GK Zorin doma „BZZ-BZZ“.

U ovoj lutkarskoj predstavi glavni likovi su Djed i njegov unuk Lovro koji će nas upoznati sa zanimljivim životom marljivih pčelica. Djed će povesti svog unuka na razgledavanje košnice, pokazat će mu tko čuva ulaz u košnicu, gdje pčele radilice odlažu med, gdje “spava” kraljica pčela te tko ju čuva. No onog trenutka kada se nekad velika livada pretvori u ogromnu autocestu, pčelice počnu napuštati svoj dom, a Djed i Lovro morat će smisliti način kako vratiti pčele u košnicu.
Priča govori o prirodi i tehnologiji, o tradicionalnom i modernom svijetu te postavlja pitanje treba li jedno isključiti drugo ili različiti svijetovi mogu funkcionirati u simbiozi.

Režija: Vanja Jovanović
Tekst: Petra Cicvarić
Scenograf i dizajner lutaka: Mario Tomašević
Glazba: Marin Živković
Animiraju: Vanja Gvozdić, Nino Pavleković, Lovorka Trdin, Petra Cicvarić


U konkurenciji za nagradu sudjelovat će 6 predstava (GK „Zorin dom“, GKL Split & Teatar Poco Loco, GKL Zadar, Lutkovno gledališče Maribor, GKL Rijeka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka), a u žiriju će biti: Hrvoje Seršić, prof., Slađana Kilibarda, redateljica, Morana Petrović, kostimografkinja.
Osim mišljenja stručnog žirija, o predstavama će svoju odluku dati i dječji žiri kojeg čine djevojčice i dječaci: Nika Petrić, Magdalena Bičak, Katja Novak, Matej Mikašinović i Franko Vine.

Cjelodnevna zbivanja širom grada nudit će i radionice, izložbe, okrugle stolove…

Festival se nastavlja svaki dan prema programu i trajat će do nedjelje, 29.5.2022. kada će u 18:30 sati biti svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada te ćemo po 100 – ti put izvesti nagrađivanu lutkarsku predstavu – varijete „JOŠ SI ZELEN“, verzija za sve uzraste od 0 do 92 + godina.