Novosti

03. svibanj 2020.

Obilježavamo Dane Georgija Para 2020.

U svibnju Gradsko kazalište "Zorin dom" i Karlovac obilježavaju Dane Georgija Para, jednog od najistaknutijih hrvatskih redatelja (1934 - 2018). Ove se godine svečanost održava po drugi puta, ali u virtualnom izdanju zbog pandemije korona virusa.
Sanja Hrnjak napisala je s puno ljubavi tekst njemu u čast te osmislila video izrađen iz dostupnih nam materijala. Tekst je pročitao akademski glumac Marinko Leš, nekadašnji član Dramskog studija, a video izradio Filip Trezner iz Udruge "Izvan fokusa". Za montažu je zaslužan Kristijan Protulipac.

Video Georgij Paro

KARLOVAC SE SJEĆA GEORGIJA PARA

„Ne mjere se gradovi brojem kuća ni stanovnika, nego se diče svojom kulturom,“ napisao je jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca i umjetnika svih vremena Georgij Paro u svojoj knjizi „Razgovor s Miletićem“.
Da, i Karlovac se itekako diči time što ga je Georgij Paro nazivao svojim gradom. Svojom veličinom i odanošću, učinio je taj grad puno vrednijim.
Prvu režiju ostvario je 1953. godine s Dramskim studijem u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu (J. Kušan, Pepeljuga). U tom istom kazalištu je 1957. godine režirao i svoju diplomsku predstavu (J. Osborne, Osvrni se gnjevno). Posljednja režija velikog Žorža - predstava „Dobri čovjek Bažulek“ – postavljena je u koprodukciji zagrebačkog kazališta KNAP i karlovačkog Zorin doma. Upravo je karlovačka premijerna izvedba te predstave predstavljala posljednje pojavljivanje Georgija Para u teatru. Zadnji puta Georgij Paro poklonio se kazališnoj publici sa pozornice Zorin doma i kao da je tim vraćanjem potvrdio kako tamo od kuda je potekao ostaje zauvijek.   
Govoreći o Georgiju Paru, njegov prijatelj iz mladosti i školskih dana dr. Darko Jerinić izjavio je: „Po tome smo jedino isti – uvijek Karlovac i samo Karlovac. Ne mogu se mjeriti s njim, osim po ljubavi prema Karlovcu i da ga nismo nikad napuštali ma što se događalo. Jasno, on je otišao, ali se i vratio.“
I u vremenima dok je režirao Eduarda II u Dubrovniku, Henrika IV u Kaliforniji sa slavnim Michaelom Douglasom, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i američkim sveučilištima, ravnao Dubrovačkim ljetnim igrama u najznačajnijem razdoblju njihove povijesti i dok je bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u najteže vrijeme, nije zaboravljao Karlovac.
Georgij Paro osluškivao je bilo svojega grada. Režirao je i savjetovao, promišljao i razgovarao, davao je i poticao. Bio je vjeran do kraja svom kazališnom izvorištu. I točno, unatoč svemu, nikada ga nije napustio.
I upravo zbog odlaska tog hrvatskog kazališnog velikana (3. svibnja 2018. godine) u Karlovcu se prošle godine počeo obilježavati program pod nazivom „Dani Georgija Para“. Ove godine su na pozornici Gradskog kazališta Zorin dom trebali biti održani Drugi dani Georgija Para. No, kazališni jezik danas su zamijenile slike. Kako se ne bi prekidala ta memorijska linija zahvalnosti grada svom velikom sugrađaninu, kratkim video zapisom oživotvoreno je sjećanje na motive, koji prate karlovačku priču Georgija Para.
Možda dobijete odgovor zašto je volio taj grad i zašto Karlovac voli njega…

Sanja Hrnjak
-Fragmenti iz programske publikacije pripremljene za Dane Georgija Para 2020.


Autorski tim:

Portret Georgija Para izradio: Zlatko Kauzlarić Atač
Autor teksta i koncepcije: Sanja Hrnjak
Tekst interpretirao: Marinko Leš
Režija i montaža: Filip Trezner i Kristijan Protulipac
Video produkcija: "Izvan fokusa"