Predstave

Izbaci uljeza

Datum premijere: 09. ožujak 2013.
"Izbaci uljeza" (The Owl and The Pussycat) svoju praizvedbu imala je u ANTA Playhouse u New Yorku 18. studenog 1964. godine s ukupnim brojem od 427 izvedbi.

Bill Manhoff
Naslov originala: The Owl and the Pussycat
Adaptacija: Tomislav Bedeniković

  • Redateljica: Ivana Peroš
  • Producent: Tomislav Bedeniković
  • Scenograf: Igor Dobranić
  • Kostimograf: Igor Dobranić
  • Oblikovanje svjetla: Robert Pavlić
  • Inspcijentica: Raska Kosovac Belavić
  • Garderoba i rekvizita: Anđela Fajt
  • Operator tona: Bojan Blažević

Glume:

Doris Ana Begić-Tahiri
Felix Vladimi Tintor

O predstavi:

"Izbaci uljeza" (The Owl and The Pussycat) svoju praizvedbu imala je u ANTA Playhouse u New Yorku 18. studenog 1964. godine s ukupnim brojem od 427 izvedbi. U originalnoj postavi ove duo-drame intelektualca Felixa odigrao je Alan Alda (kasnije se proslavio ulogom u seriji M*A*S*H ) i crna glumica Diana Sands u ulozi "manekenke i glumice" Doris.

Iako tekst nije bio pisan isključivo za crnu glumicu, odabir crnkinje izazvao je prilične kontroverze u kazališnim krugovima ’60-tih godina prošlog stoljeća. Zahvaljujući glumačkom i komičarskom talentu Diane Sands, predstava je postigla je nezapamćen uspjeh. Godine 1965. Diana Sands nominirana je za nagradu Tony u kategoriji najbolje glumice za ulogu Doris.

Nakon uspjeha na Broadway-ju, 1970. snima se i filmska verzija, koja također postaje veliki hit. Na celuloidu likove Doris i Felix ovjekovječili su Barbara Streisand i George Segal.

Jasno je zašto ovaj komad postiže nevjerojatnu gledanost i dan-danas diljem svijeta. Tema je suvremena, bazirana na dva, vrlo realna, izvrsno napisana lika, Felix i Doris, koji žive u uvjerenju da su nešto što zapravo nisu. Ona je prostitutka koja uvjerava sebe i ostale da je zapravo glumica i model, dok je on običan blagajnik u knjižari i samoprozvani intelektualac koji pokušava uvjeriti sebe i druge da je talentirani pisac, iako ništa do tad nije objavio. Nakon neočekivanog susreta , Felix I Doris se zaljubljuju, prekidaju vezu I opet se zbližavaju odbijajući iskreno sagledati sami sebe. Nakon frustrirajućih, ali I komičnih situacija, napokon prepoznaju svoje, ali i partnerove slabosti I samozavaravanja. Autor je stvorio dva vrlo živopisna i uvjerljiva lika koji nas zabavljaju svojim urnebesnim dogodovštinama i garancija su da će publika uživati u zabavnoj teatarskoj večeri.