Predstave

Julije Cezar

Datum premijere: 28. svibanj 2021.

William Shakespeare: Julije Cezar
Prevoditeljica: Lada Kaštelan

Redatelj i autor adaptacije: Ivan Đuričić
Scenograf: Vedran Družina
Kostimografkinja: Morana Petrović
Skladatelj: Mario Mirković
Redateljica videa: Una Radić
Snimatelj, montažer i autor grafika: Marko Turkalj
Dizajn plakata i programske knjižice: Goran Glavač
Inspicijent: Goran Glavač
Dizajn i operater rasvjete: Robert Pavlić
Operater tona: Bojan Blažević
Tehničko vodstvo: Davor Trupac
Tehnička podrška: Nikola Belavić i Igor Živković

PODJELA:
Brut – Andro Damiš
Kasije – Vanja Gvozdić
Mark Antonija – Petra Cicvarić
Kaska – Mark Šokčić
Oktavije – Nino Pavleković
Porcija – Lovorka Trdin

Posebno pojavljivanje: Vili Matula, Hrvoje Kečkeš, Laura Šiprak, Dean Krivačić, Filip Detelić, Damir Poljičak, Dominik Čičak, Peđa Gvozdić, Luka Petrušić, Mario Mirković, Luka Rukavina, Matko Buvač, Una Radić, Ivan Đuričić, Goran Glavač, Nikola Belavić, Bojan Blažević i Enes Vejzović kao "Julije Cezar"

O predstavi:

Borba za vlast, koalicije, domoljublje, čast, odanost… - pojmovi kojima je zasićen suvremeni medijski prostor, zapravo su motivi koji pokreću jednu od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija „Julije Cezar“. Upravo zbog toga ova inscenacija jednog od najpoznatijih klasika dramske literature smještena je u 21. stoljeće. Shakespeareovi likovi tako postaju suvremeni političari, novinari i svi ostali poznati akteri političkih zbivanja.

Gledajući vijesti često se pitamo što se događa iza zatvorenih vrata moćnika, a prateći njihove poteze postavljamo si pitanje koliko vođe država uopće razmišljaju o narodu koji „vode“. Upravo ta pitanja otvorio je i Shakespeare ovom dramom prije više od 400 godina.
Pletući mrežu moći likovi iz drame se zapliću u vlastite strasti, porive i motivacije do te mjere da je čak i naslovno lice Julije Cezar u drugom planu. Zato ga u ovoj adaptaciji publika vidi samo kao medijsku ličnost na vijestima, dok na sceni prati zakulisne političke igre, koje su običnom smrtniku nevidljive, iako mu oblikuju život.

Klasična Shakespeareova tragedija tako je postala suvremeni politički triler koji publici otvara prostor za razmišljanje o politici kao takvoj, ali i o ulozi koju svatko od nas igra u političkom životu bar jedne nedjelje svake četiri godine.