Predstave

Nuspojavus

Datum premijere: 10. svibanj 2019.

Ideja i koncept: Goran Koprenica
Autorski tim:
Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović Novinić
Oblikovanje i operator rasvjete: Robert Pavlić
Operator tona: Bojan Blažević
Tehničko vodstvo: Davor Trupac
Tehnička podrška: Nikica Belavić
Izrada scenografije: Milan Pavić
Inspicijenti: Goran Glavač, Miroslav Jakšić
Garderobijerka: Anđela Fajt
Kostimografija: Morana Petrović
Asistent kostimografije: Marica Dizdarević
Fotografije: Igor Čepurkovski

Karlovačka plesna reprezentacija:
Petar Bijelić, Azra Gorić, Katarina Jelenčić, Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Lucija Majetić, Viktorija Paljug, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović-Novinić, Petra Sanković

Svaki čovjek ima potrebu pripadati. Bez tog „plemenskog“ nagona, civilizacija kakva je danas bila bi znatno drugačija. Bajke i priče oduvijek su pripremale djecu na život, pomagale im da se uklope, služile za određivanje moralnog kompasa - dobra i zla. Ali što kada bi ti likovi zaista postojali u stvarnosti? Većina ih se ne bi tako dobro uklopila, bili bi neprilagođeni, nesretni, izolirani, možda završili na terapiji?
Bez ulaženja u razloge njihovih trauma, uz napomenu da su svi likovi i njihova povezanost sa psihičkim poremećajima stvar naše osobne interpretacije i umjetničkog doživljaja, podvrgli smo naše dječje heroje i zlikovce posebnoj vrsti magične psihoterapije – Nuspojavusu.
Nuspojavus nastaje kad sve ostalo zakaže. To je čarolija, tajanstvena terapija pokretom, terapija plesom. Oduvijek je kretanje lijek koji mijenja fizičko, emocionalno i mentalno stanje osobe, utječući na temeljno psihofizičko stanje pojedinca, poboljšavajući ga. Svi prikazani likovi imaju neki oblik problema, anksioznost, narcisoidnost, manjak samopouzdanja, napadaje panike... Realne probleme s kojim su se suočavali ljudi kroz povijest i s kojima se svi ponekad susrećemo. Nuspojavus nam pomaže da se suočimo s njima.
Definicija mentalnog zdravlja često se mijenjala kroz godine, ali time se nismo mnogo bavili u ovoj predstavi. Postavili smo više pitanja nego dali odgovora, fokusirali se na emocije, energiju, jer čvrste tvrdnje o jednoj od najkompleksnijih i najmisterioznijih stvari, ljudskom mozgu, su suviše ambiciozne. Svi ponekad osjetimo da smo udarili u zid, nemamo energije, nezadovoljni smo, čak i kad taj osjećaj nije na svjesnoj razini, podsvjesno znamo da smo na granici. Nuspojavus je naš lijek, i pokušali smo ga podijeliti s vama putem likova koje ćete lako prepoznati. Zapravo prepoznat ćete sebe u pojedinim likovima, a možda... i sve njih u sebi?

Unatoč mogućim asocijacijama izvedbe, prezentacija likova u psihijatrijskom okviru ni na koji način ne korelira sa stručno - kliničkim pokazateljima. Svi članovi Karlovačke plesne reprezentacije zalažu se za destigmatizaciju osoba sa psihičkim smetnjama te je sama realizacija predstave doprinos senzibiliziranju publike za navedenu problematiku.