Novosti

23. rujan 2021.

Predstava "Na tragu" sudjeluje na 28. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine odlukom Skupštine grada Subotice kao stalna manifestacija međunarodnog karaktera čiji program čini izbor domaćih i stranih predstava za djecu uzrasta do osamnaest godina. Održava se svake godine zadnju nedjelju u rujnu, tijekom šest dana.

Jedan je od najznačajnijih festivala u Srbiji koji  okuplja umjetnike koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umjetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju kazališta.

Program Festivala održava se na raznim gradskim lokacijama, u kazalištima, kino dvoranama, školama, galerijama, na otvorenom, ali i van grada, u raznim mjestima širom Srbije i van njezinih granica, u susjednoj Mađarskoj.

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 19. do 24. rujna u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 12 predstava za djecu iz cijelog svijeta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će pogledati raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz: Bugarske, Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Sandrin Gratalup, nezavisna djelatnica na kulturnom polju, bivša potpredsjednica ASSITEJ-a u Francuskoj i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske i ovogodišnji dobitnici nagrade “Mali princ”: redatelj i glumac Jovan Caran, kao i lutkarica, kostimografkinja i scenografkinja Ljudmila Konstantinova Hense iz Kazahstana. Ove godine je po prvi put osnovan i Mladi žiri koji čine djeca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri će dodjeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Gradsko kazalište "Zorin dom" sudjelovat će na festivalu sa lutkarskom predstavom "Na tragu" i na programu je 23. rujna u 16 sati na sceni "Jadran".