Novosti

15. rujan 2021.

Koncertom Varaždinskog komornog orkestra započinjemo koncertnu sezonu u Zorin domu

Varaždinski komorni orkestar nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla da bi se tek u samostalnoj Hrvatskoj konačno ostvarila zamisao o orkestru kao posebnom i trajnom čimbeniku kulturnog života grada.

Zasluga je to mnogih Varaždinaca, posebno profesionalnih glazbenika-gudača, članova najuglednijih zagrebačkih orkestara i pedagoga varaždinske glazbene škole. Kapitalna djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec... Gostovao je u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini.
Uz to orkestar je snimio i tri CD-a snimljena sa maestrom Pavlom Dešpaljem: Serenade Dvoraka i Suka (1998.), Nokturno (2001.) i Souvenir i Serenada (2005.). U povodu desete obljetnice, u svibnju 2004. godine izdana je monografija "Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)" sa prigodnim CD-om na kojemu su fragmenti izvedaba sa koncerata u tom razdoblju. Iako vrlo često nastupa bez dirigenta, težeći prvenstveno kvalitetu, orkestar povremeno surađuje sa dirigentima - uglednim umjetnicima: Pavle Dešpalj (ujedno i počasni član orkestra), Milan Horvat, Kazushi Ono, Marko Letonja, Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević, Mladen Tarbuk, Ivo Lipanović, Zoran Juranić, Ivan Repušić...
Uz orkestar su kao solisti nastupali eminentni instrumentalisti i pjevači: Ruža Pospiš-Baldani, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Dunja Vejzović, Višnja Mažuran, Monika Leskovar, Karmen Pečar, Renata Pokupić, Radovan Vlatković, David Geringas, Valter Dešpalj, Dora Schwarzberg, Branimir Slokar, Peter Soave, Stanko Arnold, Ištvan Römer, Lovro Pogorelić,Božo Paradžik, Inva Mula...
Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri 'Ivan Lukačić', nagrade HDGU-a 'Milka Trnina' kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili su nagradu 'Judita'. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom 'Orlando', a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

Violistica MARIJA ANDREJAŠ rođena je 1984. u Zagrebu gdje 2008. diplomira na Muzičkoj akademiji u klasi Milana Čunka. Školovanje u Zagrebu dopunjuje programima umjetničkog usavršavanja kod Aleksandra Miloševa i Krešimira Pustičkog te seminarima kod eminentnih umjetnika (Dešpalj, Ammon, Maurer, kvartet Artemis, MacKintosh itd.). Poslijediplomski studij na Sveučilištu u Stavangeru (Postgraduate Diploma in Music Performance) završava 2018. u klasi Jana Bjørangera. Od 2018. vođa je dionice viola u Simfonijskom orkestru HRT-a, u kojemu je stalna članica od 2009. U istom svojstvu vođe surađuje i sa Varaždinskim komornim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom te norveškim ansamblom 1B1 s kojim od 2015-2018. ostvaruje niz koncerata u Norveškoj i SAD-u. Članica je i međunarodnog orkestra Musicians for Human Rights, humanitarne inicijative koja uključuje instrumentaliste vodećih europskih orkestara.

Program:

W. A. MOZART
Divertimento u D-duru, KV 136
Allegro / Andante / Presto

P. DEŠPALJ

Čežnja za gudače

A. ROLLA
Concertino za violu i gudače u Es-duru, BI 328
Allegro maestoso - Andante un poco sostenuto - Allegretto (Polonese)
Solistica: Marija Andrejaš

E. GRIEG
Holberg suita, Op. 40
Praeludium - Sarabande - Gavotte - Air - Rigaudon

Koncert se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Gradsko kazalište "Zorin dom", srijeda, 15.9.2021. u 20 sati.