Novosti

08. rujan 2021.

26. Filmska revija mladeži & 14th Four river film festival

Filmska revija mladeži, kako joj i samo ime govori, nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva zapravo centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva.

Do 2007. godine organizacija (12 godina u kontinuitetu) se selila iz grada u grad, kada ju je na neodređeno vrijeme „u svoje ruke“ dobio Kinoklub Karlovac, koji je uz Hrvatski filmski savez, od tada ravnopravni organizator. O uspjehu karlovačkih izdanja najbolje govori činjenica o 4000 posjetitelja filmskih projekcija i preko stotinu mladih autora koji su doslovno pokorili grad!

Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu – jedinstven ne samo na području Hrvatske, već i cijele regije. Jer jedini je kriterij za prijavu filma isključivo srednjoškolski status autora! Time je Karlovac postao sinonim za filmsko stvaranje srednjoškolaca, odnosno prava srednjoškolska filma meka!

26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival bit će održani od 7. do 11. rujna 2021. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljeno je čak 1.415 filmova.

Selekcijska komisija u sastavu dr. sc. Ana Đordić, Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica i dr. sc. Boško Picula, napravila je ogroman posao te je od ukupno 1.415 prijava odabrala 84 naslova koji će ove godine biti prikazani. Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/program-schedule/

O filmovima će suditi veliki žiri u sastavu Matea Milić – producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj.

Iz godine u godinu Revija i Festival, uz natjecateljski, razvijaju i edukativni program. U Karlovcu se filmovi gledaju, o njima se raspravlja, njih se analizira, ali sudionike se i uči kako raditi još bolje filmove!

Program će se održavati  na više lokacija, a u slučaju kiše, večernji program bit će u Zorin domu.

Kino projekcije održavat će se također u Zorin domu od 8. do 10. rujna u dva termina - 9.30 sati i 12 sati.