Novosti

22. travanj 2021.

Zorin dom sudjeluje na Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani - ODGAĐA SE

Ovogodišnji Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se od 20. do 27.4.2021. i bit će posvećen 500. obljetnici tiskanog izdanja Judite Marka Marulića. Prema riječima izbornice Gordane Ostović, s obzirom na pandemijsku 2020. godinu u kojoj su profesionalna kazališta izvela 34 posto manje produkcija, brojem i kvalitetom prijavljene predstave zapravo ne odudaraju odviše od prosjeka prijašnjih godina.

Od 40 prijavljenih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, četiri predstave nisu izvedene. Na 31. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani bit će izvedeno 13 predstava koje kvalitetom potvrđuju da kreativnost ne posustaje, usprkos nezavidnim okolnostima izvođenja predstava, koje je još otežao i zagrebački potres.

Odabrane predstave tematski su raznolike, neke od njih bave se posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško ženskih odnosa. Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri, ranjivi i ponosni, ponekad veći od života.  

U službenoj konkurenciji 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, u nizu drugih, bit će predstavljena i predstava Gradskog kazališta Zorin dom "Grane smo na vjetru" nastala prema noveli Jeana Gionoa "Čovjek koji je sadio drveće", u režiji Peđe Gvozdića.

Izvan konkurencije na zatvaranju Festivala bit će izvedena najbolja prošlogodišnja predstava Festivala: Ranko Marinkovića Kiklop, redatelj Saša Anočić, Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Za članove Ocjenjivačkog suda odabrani su: teatrologinja dr.art. Mira Muhoberac, redatelj Saša Anočić, glumica Andrea Mladinić, književnik Renato Baretić, kostimograf Mladen Radovniković.

Uz službeni program odvijat će se i bogat popratni program: javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2020., dramske radionice pod vodstvom istaknutog dramskog pisca Tomislava Zajeca i promocije knjiga. U povodu petstote obljetnice prvotiska Judite, u čijem znaku će proteći i Festival, organizirat će se čitav niz događanja pod pokroviteljstvom Grada Splita i kulturnih institucija grada. Održat će se i tradicionalna pjesnička manifestcija Ča, more, judi na Šolti, uz polaganje vijenca na kuću boravka Marka Marulića na u Nečujmu.

Svečano otvorenje 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, na kojem će se dodijeliti Maruli za najbolja ostvarenja prethodnog Festivala te Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2020. bit će održano 21. travnja 2021. u HNK Split.