Novosti

20. studeni 2020.

22. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej

Nakon što je 22. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej, koji se u ožujku trebao održati na Hvaru u domaćinstvu Dramskog studija mladih Hvar, odgođen zbog pandemije Covida 19, krajem rujna ove godine trebao se održati u Rijeci.

Naime, Riječko kazalište mladih „Kamov“ trebalo je preuzeti tu važnu zadaću i organizirati Susret po prvi put u Rijeci! Nadali smo se da će se situacija do jeseni stabilizirati i veselili smo se Susretu u Rijeci sa našim novim domaćinom. Nažalost, zbog epidemiološke situacije koja se pogoršala u jesenskim mjesecima, Susret je otkazan.

Već više od 20 godina Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej održava se s ciljem promicanja kazališta i kazališne djelatnosti za djecu i mlade, poticanja kvalitete, međusobnog umrežavanja i razmjene iskustava i znanja. Svrha Festivala je odgajanje mlade kazališne publike na umjetnički vrijednim predstavama prilagođenim dobnim i recepcijskim mogućnostima djece, stvarajući od njih gledatelje koji će svojim, tako izgrađenim estetskim i vrijednosnim kriterijima usmjeravati, kao publika, daljnje putove hrvatskog kazališta.

Iako je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, s veseljem i nadom da će se u mjesecima pred nama stabilizirati, objavljujemo da će Riječko kazalište mladih „Kamov“ u proljeće 2021. godine biti domaćin idućeg, 23. susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej. Tada će se okupiti desetak ponajboljih dramskih studija iz cijele Hrvatske i postati prava mala oaza kvalitetnog dramsko-pedagoškog rada. Tijekom višednevnog druženja organizirat će se i različite radionice pod stručnim vodstvom, kao i popratne zabavne i edukativne aktivnosti za djecu i mlade.

S organizacijskim pripremama idućeg izdanja Susreta već je započeto, a dok iščekujemo proljeće i održavanje našeg malog, ali važnog Festivala, podijelit ćemo s vama pet predstava od ukupno deset koliko ih je trebalo biti izvedeno u Rijeci. Svjesni smo da je kazalište za djecu i mlade nezamislivo bez javnog okupljanja, socijalnog kontakta i kolektivnog doživljaja kazališnog čina. No, kako bismo, barem djelomično, omogućili da trud i rad djece i dramskih pedagoga, bude predstavljen široj (internetskoj) publici, i dobre dječje predstave približili najmlađoj publici iz cijele Hrvatske – odlučili smo prikazati snimke predstava. Tako će od petka, 20. studenog do utorka, 24. studenog na novoj internetskoj stranici Riječkog kazališta mladih „Kamov“ (www.rkm-kamov.com) biti dostupne predstave Dramskog studija „Donatolina“ Kazališta lutaka Zadar, Dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec, Baletnog studija Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac, Dramskog studija mladih Hvar i Dramskog studija HNK Šibenik.

https://assitej.hr/online-izbor-22-susret-profesionalno.../