Novosti

25. rujan 2020.

TEDxKarlovacLibrary konferencija

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac drugu godinu za redom dobila je licencu za održavanje TEDxKarlovacLibrary konferencije. Ovogodišnja konferencija održat će se u petak, 25. rujna 2020. g. u 19 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

TED je neprofitna organizacija posvećena „idejama vrijednim širenja“, a započela je radom kao konferencija u Kaliforniji prije 30 godina i od tada je kroz svoje inicijative sve veća podrška idejama koje mijenjaju svijet. Na TED-u, vodeći svjetski mislioci i stručnjaci su zamoljeni da održe govor svog života u 18 minuta. TEDx je program lokalnih, samoorganiziranih događaja kojima je cilj zbližiti ljude da dijele iskustva u TED stilu. Dobivši godišnju licencu za održavanje TEDxKarlovacLibrary konferencije, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ postala je dio velike TED zajednice.

Na drugoj TEDxKarlovacLibrary konferenciji imat ćete priliku čuti pet sjajnih govornika:

Konferenciju otvara Saša Ceci, fizičar koji radi na Institutu Ruđer Bošković i predaje na Sveučilištu u Zagrebu. Osim znanstvenim radom, bavi se i popularizacijom znanosti. Jedan je od osnivača Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja te suorganizator mjesečnih tribina o razbijanju mitova Skeptici u pubu. Saša će nam pobliže objasniti zašto su fizičari čuđenje u svijetu.

Govorom znakovitog naziva „Dobra je godina“, u ovoj turbulentnoj godini, Ivana Francišković Olrom vratit će nas prirodi, čiji smo i mi sastavni dio, a u kojoj možemo pronaći mir, inspiraciju i motivaciju za život. Ivana je rođena i živi u Karlovcu. Studirala je dramaturgiju, radila u karlovačkom kazalištu, pisala za tv serije, vodila eko udrugu i još mnogo toga.

Ona je jedina žena s amputiranom potkoljenicom u Hrvatskoj koja - trči. Prošle godine je na utrci Wings for Life u Zadru otrčala 7 km, a ove godine čak 10 km. Kroz bolest i život s protezom naučila je cijeniti „obične“ stvari. S gubitkom noge dobila je hrabrost. Hrabrost da bude ono što je. Hrabrost da stane pred ljude i pokaže da je naizgled drugačija, a zapravo ista. Ona je Maja Drobnjaković, Karlovčanka, profesorica kineziologije, zaposlena u Gimnastičkom klubu Trešnjevka, a aktivno trenira paraatletiku, sjedeću odbojku i streljaštvo.

Kreativnost uvijek počinje od praznog papira, bijelog platna, crnog ekrana… Na njima prije ili kasnije, pod utjecajem inspiracije, nastane originalno djelo. No što se dogodi kad između inspiracije i djela stoji zahtjev klijenta? O izazovima svog zanimanja govorit će nam Daniel Ille, grafički dizajner koji je tijekom svoje bogate karijere radio na kreiranju vizualnih identiteta s mnogim klijentima, a trenutno je zaposlen na radnom mjestu grafičkog urednika KD Vatroslav Lisinski. Dobitnik je Porina u 2019. godini za najbolje likovno oblikovanje CD-a Nuspojave Gorana Bare i Majki.

Uz pitanje Svijet se promijenio, a vi?, predstavit će se zanimljive gošće, Anđa Marić i Nina Skorup. Govorit će o tome što je sve moguće, a mislimo da nije moguće, o konceptu prošlosti i budućnosti, o ograničenjima i problemima koji su samo točka gledišta iz koje se stvara život. Nina Skorup dramaturginja, novinarka, književnica, kolumnistica, urednica drugačijih TV emisija prirodno je postala it girl hrvatske scene, donijevši svjetski cool svojim likom i djelom na totalno drugačiji i samo njoj svojstven način. Anđa Marić je spisateljica, glazbenica, voditeljica, i blogerica. Za sebe kaže da je “uvijek stršala“ i bila “preglasna”, “previdljiva”, “previše”, iako neodoljivo razigrana i raspoložena za život koji je sve samo ne – običan. Piše knjige za djecu, knjige koje ih odvode u svijet koji je odavno zaboravljen, jer ima magičnost koju djeca prepoznaju.

Pokrenimo dijalog na lokalnoj razini kroz TEDx iskustvo!