Novosti

28. rujan 2020.

Koncert: "Amadeus trio"

Ansambl su osnovali istaknuti profesori Zagrebačke muzičke akademije - Leonid Sorokow, Ruben Dalibaltayan i Krešimir Lazar 2008. godine kako bi obogatili zagrebačku i hrvatsku glazbenu scenu repertoarnim djelima pisanim za klavirski trio. Posebnu pažnju ansambl posvećuje izvedbi i promociji hrvatske literature što ga vodi i na festivale poput "Osorskih glazbenih večeri" i Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Ansambl je koncertirao diljem Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Austriji. Leonid Sorokow - rođen je 1954. u Sankt Petersburgu gdje u svojoj 5. godini počinje učiti violinu. Diplomirao je na Konzervatoriju "Čajkovski" u Moskvi u klasi prof. J. Jankeleviča i prof. E. Čugajeve . Postdiplomski studij je završio u klasi prof. V. Klimova.

1979.g. pobjednik je međunarodnog violinističkog natjecanja u Montrealu, a dvije godine kasnije dobio je 2. nagradu na Paganini natjecanju u Genovi. Koncertira po Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Finskoj, i drugim europskim zemljama kao solist i u suradnji sa eminentnim umjetnicima - J. Bashmet, D. Geringas, K. Kashkashian, D. Sitkovecky, O. Kagan, N. Gutman. Prvi je koncertni majstor "Moskovskih solista" pod ravnanjem J. Bashmeta s kojim je koncertirao diljem svijeta, a 1992. i kao umjetnički voditelj ansambla. Živi i radi u Beču kao profesor na Muzičkoj akademiji, a od 2001. predaje i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1996.do 2007. član je bečkog Mozart tria.

Ruben Dalibaltayan- rođen je 1973. u Erevanu, Armenija, gdje i završava osnovno i srednje glazbeno  obrazovanje. Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji "Gnesin" u Moskvi gdje je diplomirao u klasi prof. A. Berngardta 1997. Poslijediplomski studij završio je u klasi prof. V. Kastelskog na Konzervatoriju "Čajkovski" u Moskvi 2000. g.

Laureat je većeg broja međunarodnih natjecanja u različitim zemljama. Osvajač je 2. nagrade i Specijalne nagrade publike na međunarodnom klavirskom natjecanju "Svetislav Stančić" u Zagrebu. Kao solist i uz nacionalne simfonijske orkestre koncertirao je u Armeniji, BiH, Hrvatskoj, Kini, Sloveniji, Italiji, Švicarskoj, Moldaviji, Portugalu, Rusiji i Crnoj Gori. Od 2000. g. preuzima mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 2005. prelazi na mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Krešimir Lazar- rođen je 1973. u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je i magistrirao 1998.
Osvajao je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima nagradu VBV-a „J. Murai“ 2011. i 1. nagradu na međunarodnom natjecanju "Alfredo Marcosig" u Goriziji, Italija. Koncertirao je u više europskih i latinoameričkih zemalja, a kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar,  HGM Jazz orkestar i Hrvatski barokni ansambl. Za nakladničku kuću Cantus snimio je uz simfonijski orkestar HRT-a Koncert za violinu, violončelo i orkestar Ž. Brkanovića. 2013. u suradnji sa Ministarstvom kulture RH u izdanju tvrke  A classic snima integralnu snimku 6 sonata B. Marcella uz K. Hasa na čembalu, a 2018. izlazi mu u istom aranžmanu CD ansambla Camerata Garestin "Vulnerasti cor meum".
Stalni je član te solist Varaždinskog komornog orkestra u kojem obnaša i funkciju šefa orkestra od 2011., ansambla Amadeus trio Zagreb i Camerate Garestin.
Od 1996. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje od 2015. napreduje u zvanje redovitog profesora.


"...Trio Amadeus usklađen je u spojnicama koje određuju stilski vjerodostojno, tehnički suvereno i glazbeno inventivno sviranje, što je svakom djelu osiguravalo energičnu, uzornu, u Mendelssohnovom Scherzu: Molto allegro quasi presto i do ekstaze zahuktalu interpretaciju..."
dr.sci. Zdenka Weber, HRVATSKO SLOVO, 6. studenog 2009.

"...bečku je publiku ponovno oduševio u nedjelju navečer u palači Eschenbach u Beču Amadeus trio Zagreb vrhunskim muziciranjem. Tri su puta Bečani pozivali na bis maestralni trio...Bio je užitak slušati s koliko predanosti i međusobnog suglasja ovi glazbenici visokog umjetničkog dometa žive s odabranom glazbom. Bez obzira  na to čiju su partituru imali pred sobom, na bečkom koncertu održanom u sklopu 8. Festivala hrvatske glazbe u Beču ishod je bio isti - vrhunsko zajedničko muziciranje i tehnička spremnost za glazbene izazove..."
Snježana Herek, Večernji.hr, 19. studenog 2012.

Koncert "Amadeus trio" poslušajte u Zorin domu u ponedjeljak, 28. rujna u 20 sati.