Novosti

20. veljača 2020.

Koncert "Gudalo protiv trzalice"

Utemeljeni u siječnju 2016. godine, duo Hojsak & Novosel započinju svoju glazbenu priču kao "Bow vs Plectrum" (Gudalo protiv trzalice). Već na samom početku svoga djelovanja, Filip Novosel na tamburi i  Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dva instrumenta u originalnim skladbama.   

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta  ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija.

Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje  kalifornijskog senata. U listopadu 2017. duo odlazi na svoju prvu kinesku turneju. Nastupima u Jinchengu na Chuama Music Festivalu te Tianchang festivalu u Pekingu na kojima su oduševili publiku otvorili su vrata za buduće suradnje na azijskom tržištu.  
Hojsak & Novosel na najbolji način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju prenose diljem svijeta na originalan i neočekivan način.  Spoznali su to i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu i pozvali duo da održi koncert povodom proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a, a cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.  

Izuzev Kine i SAD-a, duo Hojsak & Novosel u posljednje vrijeme svojim su glazbenim nastupima privukli pozornost publike u: Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Osim brojnih nastupa duo je ostvario i brojne suradnje sa glazbenicima kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Žan Tetičkovič (prvi album Bow vs Plectrum), a svoj drugi album Strings Only snimili su sa gudačima Zagrebačke filharmonije. Oba njihova albuma proglašavana su kao albumi godine u svojim kategorijama. Od ostalih suradnji izdvajaju se one sa Tamburaškim orkestrom HRT-a, a posebno se izdvaja njihova suradnja s Zlatanom Stipišićem - Gibonnijem, s kojim su snimili posljednji album nazvan Perle. Za izvedbu pjesme Divji cvit s albuma Perle nagrađeni su i diskografskom nagradom Porin
U svibnju 2018. duo je svojim koncertom u Strasbourgu najavio predsjedanje Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe. U tri godine četiri su puta gostovali u SAD-u gdje su posebno dobre odnose razvili s udrugama ACAP (Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca) te sa zakladom Croatian Scholarship Fund čiji su glavni donatori najuspješniji Hrvati u Americi poput proslavljenog vinara Mike Grgicha.

Koncert će se održati u Zorin domu, 20. veljače u 20 sati.