Novosti

15. listopad 2019.

Gradsko dramsko kazalište Gavella: "Cigla"

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih hrvatskih drama '90-ih, "Cigla" zanimljivo, nije nikada postavljena u Zagrebu, iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju. Teatar u Frankopanskoj, na čijem je trenutnom repertoaru i Šovagovićeva hit-predstava "Tesla Anonimus", sada poseže za tim naslovom i to u režiji Krešimira Dolenčića. Pisac član našega glumačkog ansambla i redatelj koji je za ovo kazalište vezan mnogobrojnim svojim režijama, donose tako na pozornicu dramu o kojoj je Jurica Pavičić, uz sad već više od 20 godina staru splitsku praizvedbu, zapisao: "Cigla je i generacijski komad.

On neuvijeno, čak grubo govori o onome što se katkad naziva ratnom generacijom dok sam autor progovara jednim od svojih likova: "U godinama kada sam trebao postati gospodar svoga vremena, nevrijeme se nije smirilo danima. Još prije odlaska na front tinjala je neka šansa za mene.
Ali onda smo zalutali u minsko polje. I kad kažem živčani slom, u te dvije riječi nema ničega.
To se jednostavno ne može opisati. Moj se ja tada potpuno pogubio u svim tim ja, ti, on, mi, vi, ovi, oni, njihovi, naši..."

Autor: Filip Šovagović
Redatelj: Krešimir Dolenčić

Igraju: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica

Utorak, 15.10. u 20 sati