Novosti

19. rujan 2019.

Dodjela nagrada i zatvaranje 52. Međunarodnog lutkarskog festivala - PIF

Međunarodni festival kazališta lutaka  ili PIF pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni . Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala.  


Festival je ubrzo prerastao Studentski esperantski klub pa je njegovu organizaciju od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 870 lutkarskih predstava iz 422 kazališta iz 48 zemalja sa svih kontinenata.
Jačanje veza s međunarodnim festivalima imperativ je bolje kulturne razmjene i plasiranja hrvatske kulture i lutkarstva u svijetu. Intenzivniji kontakti i suradnja s nacionalnim manjinama i kulturnim centrima drugih zemalja koji djeluju u Hrvatskoj, kao i s veleposlanstvima zemalja sudionica na PIF-u pridonosit će kvalitetnijem programu Festivala. Suradnja i partnerstvo u različitim projektima osigurat će da PIF ostane jedna od najznačajnijih lutkarskih meka.