Novosti

27. srpanj 2019.

Gostovanje Prvog hrvatskog pjevačkog društva "Zora" u Holešovu

Nakon obilježavanja 160. godišnjice Prvog hrvatskog pjevačkog društva "Zora" u studenom prošle godine i otkrivanja spomen ploče Davidu Meiselu – slavnom dirigentu pod čijim je vodstvom Zora u tadašnje vrijeme bila najbolji zbor Europe, počast ovom velikanu nakon Karlovca odat će i njegovo rodno mjesto Holešov u Češkoj.

PHPD Zora pozvana je da u srpnju ove godine na Festivalu židovske kulture u Holešovu održi koncert, a tom prigodom  bit će i otkrivanje druge spomen ploče - Davidu Meiselu u čast.
David Meisel bio je glazbeno obrazovan i beskrajno talentiran mladić, navodno toliko da se u njegovu slučaju moglo pričati o apsolutnom sluhu. Javio se na natječaj za nadkantora u sinagogi gdje je ubrzo organizirao mješoviti zbor, postao je tajnik Židovske općine, dirigent Obrtničko-radničkog zbora „Nada“ te član „Zore“, prvog hrvatskog pjevačkog zbora u kojoj je je nastupao i kao tenor u Zorinu kvartetu. Osvajao je grad svojom glazbenom strašću, neviđenom energijom i radnom disciplinom koju je unio u ionako uspješni zbor koji je kao zborovođa preuzeo 1922. godine. Krenuo je s programom pred kojim bi zadrhtale ruke i današnjim najuspješnijim dirigentima, krenuvši s oratorijem Božidara Širole “Žrtva Abrahamova”, Stabat materom Antonina Dvořaka, Misom u Es-duru Franza Schuberta i drugim klasicima. Zora je prvo i najstarije pjevačko društvo u Hrvatskoj, a Meiselovo vrijeme i njezino je najuspješnije razdoblje. Vrijeme je to osvajanja velikih priznanja u zemlji i inozemstvu, vrijeme kada su se Davidu “klanjali” europski moćnici po turnejama Njemačkom 1927. i 1935. godine Belgijom, a doslovno mu se naklonio i tadašnji kralj Aleksandar. Strast kojom je Meisel promicao grad i svoje pjevačko društvo bilo je nešto što su Karlovčani prepoznali i cijenili.

Spomen ploča koja će biti otkrivena u Holešovu napisana je na hrvatskom i češkom jeziku. Osim što će zapjevati prilikom otkrivanja spomen ploče,  Zora će otpjevati još jedan koncert u staroj Šahovoj sinagogi (sada je to muzej), a vrhunac gostovanja bit će koncert  u atriju prekrasnog holešovskog dvorca. Na otkrivanju spomen ploče, zajedničkoj večeri i koncertu u dvorcu nazočit će i hrvatska veleposlanica u Češkoj, Ljiljana Pancirov. Ovih dana je već postavljena i izložba Davidovih fotografija.

Iz Karlovca putuju i ovom velikom događanju prisustvovat će tridesetak pjevača Zore, karlovačka pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila-Ljubenko, ravnateljica Gradskog kazališta „Zorin dom“ Irena Božičević te glavna pokretačica cjelokupne priče o Davidu Meiselu, njegova praunuka profesorica Tena Bunčić sa još tri člana obitelji (također pjevači u PHPD "Zora").