Novosti

19. srpanj 2019.

U spomen na Georgija Para - Promocija knjige i prikazivanje dokumentarnog filma na Dubrovačkim ljetnim igrama

Promocija knjige "Grad-pozornica Georgija Para" urednika Hrvoja Ivankovića uz premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Georgij Paro - Pospremanje" posvećenog velikom redatelju Georgiju Paru, održat će se 19. srpnja u atriju palače Sponza u Dubrovniku u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.

Paro je na Dubrovačkim ljetnim igrama od 1971. do 1973. režirao Život Eduarda II, kralja Engleske Bertolta Brechta te Areteja i Kristofora Kolumba Miroslava Krleže - tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta. U dramski repertoar Igara, do tog trenutka gotovo isključivo određen uprizorenjima klasičnih djela, Paro je, s Eduardom, Aretejem i Kolumbom, na velika vrata uveo suvremene pisce. Autor knjige Hrvoje Ivanković donosi tekstove još jedanaestero autora koji o tim predstavama govore iz različitih vremena i analitičkih polazišta osvjetljavajući ih u širem kazališnom i društvenom kontekstu. Koncept knjige u posljednjim je mjesecima života suosmislio sam Georgij Paro (1934. -2018.), jedan od najvažnijih redatelja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog glumišta.

Uz promociju knjige, premijerno će se prikazati film "Georgij Paro - Pospremanje" scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Redateljica Gradskog kazališta "Zorin dom" Sanja Hrnjak, kao velika Parova prijateljica i suradnica, prisustvovat će u pratnji ravnateljice Irene Božičević promociji knjige i prikazivanju filma te na taj način još jednom odati priznanje ovom velikanu i podsjetiti sve koliko je Georgij Paro značio svom Karlovcu, svom Zorin domu i svojim suradnicima.