Novosti

23. veljača 2019.

Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci: "Staklena menažerija"

Staklena menažerija građanska je drama smještena u 20.st. u domu američke obitelji Vingfild. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz usjedilačkog života te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče.

Amanda, usamljena majka koja je ostala bez muža, želi što prije udati svoju kćer Lauru koja ima otežanu okolnost jer je bogalj i svijet vidi kroz svoju kolekcionarsku zbirku staklenih figurica. Tom želi otputovati, ali radi posao koji ne voli. U želji majke i sina da pokrenu Lauru, Tom poziva na večeru svog prijatelja Jima...
Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame živimo vrijeme u kojem je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u Staklenoj menažeriji, doveden do krajnosti pa je uspješnost postala jedini kriterij. Ali, ta uspješnost nikad nije ljudska, unutarnja, ona mora biti manifestirana prema vani, zadana je surovim društvenim okvirima. U takvom kontekstu Amanda, majka ove gubitničke obitelji, sasvim će svjesno sebe smjestiti u laž o boljem životu, posesivno držeći svoju djecu u isto takvoj laži, sasvim nespremna na bilo kakav trenutak koji bi mogao na vidjelo iznijeti sasvim bolnu istinu. U svakom slučaju, biti običan, svakodnevan, normalan, a time različit, dakle neuspješan danas je najveći grijeh.
A to treba izbjeći po svaku cijenu, najbolje kroz laž o vlastitom životu, kroz iluziju o uspješnosti i permanentnoj potrošačkoj sreći.

Redatelj: Dražen Ferenčina
Uloge: Areta Ćurković, Vladimir Andrić, Matea Marušić, Ivan Vukelić

Subota, 23.2. u 20 sati