Novosti

07. prosinac 2018.

Svečani koncert "30 godina postojanja" - Viktor Vidović

Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. Potječe iz poznate glazbene obitelji što je svakako utjecalo na postizanje značajnih rezultata već u najranijoj dobi. S 12 godina održava prvi samostalni koncert, a s 13 osvaja prva mjesta na službenim natjecanjima Hrvatske i bivše Jugoslavije.

S 14 godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marie Livie Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu 'Villa Lobos' te 'Patek Philippe' nagradu za posebnu glazbenu interpretaciju. Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina i dobiva diplomu 's prvom nagradom virtuoziteta'. Upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi profesora Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu 'Franz Kossak' te nagradu austrijskog Ministarstva kulture.  Godine 1995. prima posebnu nagrada za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Kao finalist međunarodnog natjecanja gitarista Rene Bartoli u Francuskoj, 2000. godine, nagrađen je i posebnom nagradom publike.
Iste godine završava poslijediplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Bilježi nekoliko stotina zapaženih koncerata, o čemu svjedoče brojne video i audio snimke, u prestižnim dvoranama diljem svijeta.  Kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske, Moskovskom filharmonijom i Štutgartskom filharmonijom.
 Autor je 100–tinjak skladbi za gitaru i druge instrumente, također i brojnih transkripcija.
Objavio je trinaest nosača zvuka i veliki broj video zapisa. Dobitnik je diskografske nagrade Porin 2007., 2008. i 2009. i 2013. godine. Prvi u Hrvatskoj, 2008. g., obradio je i snimio kompletna djela za lutnju Johanna S. Bacha. Na CD-u „Bach & Chopin“ iz 2018. snimio je u svijetu prve vlastite obrade velikih djela Frédérica Chopina za gitaru, npr. Ballade op. 23. Kao profesor gitare u Glazbenoj školi Karlovac odgojio je brojne mlade gitariste, a prva iskustva je stekao podučavajući sestru Anu u njezinim počecima učenja gitare.

Predstavljanje novog CD-a Bach&Chopin u izdanju Croatia Records
Na programu: J. S. Bach, F. Chopin, I. Albéniz, V. Vidović

Gradsko kazalište "Zorin dom", petak, 7.12. u 20 sati