Novosti

08. rujan 2018.

II. Međunarodni festival lutkarskih kazališta "PuppetUP" u Kijevu

Gradsko kazalište "Zorin dom" sudjelovat će na II. Međunarodnom festivalu lutkarskih kazališta "PuppetUP" u Kijevu (Ukrajina) od 8. - 12. rujna sa predstavom "Male priče o nestašnoj Sonji".

Kijevsko akademsko lutkarsko kazališe (Kyiv Academic Puppet Theatre) jedno je od najstarijih profesionalnih kazališta u Ukrajini, a posebno u Kijevu, osnovano 1927. Ove se godine održava drugo izdanje međunarodnog lutkarskog festivala koji ima veliko značenje za grad Kijev jer okuplja preko 10000 posjetitelja, sudionike iz 18 zemalja (Brazil, Gruzija, Estonia, Island, Španjolska, Kina, Kolumbia, Latvia, Njemačka, Poljska, Portugal, Srbija, Slovenija, SAD, Tunis, Ukrajina, Francuska i Hrvatska) te veći broj članova međunarodnog žirija. Održat će se više od 20 predstava na četiri različite pozornice:
- Kiev Academic Puppet Theatre
- Kyiv Academic Theatre of "The Wheel"
- Kyiv Municipal Academic Puppet Theater on the Left Bank of Dnieper River
- Kiev Academic Young Spectators Theatre on Lipki
Festival počinje u subotu, 8. rujna u 19 sati velikom povorkom pod sloganom "pUPpet! Going for a doll!", a u povorci će sudjelovati kazališne grupe, međunarodne delegacije iz veleposlanstva zemalja gostujućih kazališta, predstavnici raznih udruga, aktivisti i školarci. Glavne uloge u povorci ipak će imati lutke i omiljeni likovi iz predstava, a simbol cijelog festivala i glavna uloga u svemu je gigantski lutak Pinocchio (veličine 6 metara). Završna točka festivala održat će se na Trgu Posthova u 20.00 sati na kojem će se održati velika ulična izvedba pod nazivom "Puppets up to Cosmos" kojom će se ujedno predstaviti i sudjelujuće kazališne skupine.
Kazalište Zorin dom nastupit će na glavnoj pozornici Kijevskog akademskog lutkarskog kazališa u subotu, 8. rujna u 11 sati.

Predstava "Male priče o nestašnoj Sonji" nastala je po motivima ruske priče Andreja Usačeva "Pametni psić Sonja" u režiji Ljudmile Fedorove i izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac i nominirana je za nagradu hrvatskog glumišta 2015. g. u kategoriji za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade.

Glume: Giulio Settimo, Petra Cicvarić, Maja Lučić