Novosti

08. ožujak 2018.

Međunarodni Dan žena u Zorin domu uz koncert Glazbene škole "Francuski poljubac"

Međunarodni Dan žena već tradicionalno se slavi 8. ožujka svake godine, a kod nas se još uvijek popularno naziva "Osmi mart". Na današnji se dan slave žene diljem svijeta, njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi.

Poštovanje, ljubav i priznanje - to su glavne riječi kojima se danas opisuje ovaj dan. U početku se dan nazivao "Međunarodni dan radnih žena", a obilježavao se kao socijalistički politički događaj - s vremenom dan je postao dio kulture mnogih zemalja. Često se danas dan svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gestu - no, nekad je ovaj dan značio mnogo više, predstavljao je dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne povijesti koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda. Žene su svojim angažmanom postigle brojne pobjede protiv nejednakosti, seksizma i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova. Danas, više no ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno "data", za njih su se morale izboriti, a ta borba nije bila lagana i jednostavna.
Za ovu prigodu profesori Glazbene škole izvest će bogat repertoar od Mozarta preko dijelova opere "Carmen" pa sve do francuskih šansona.

Zorin dom, četvrtak, 8.ožujak u 20 sati