Novosti

17. ožujak 2018.

"Dobri čovjek Bažulek" na XI. Gumbekovim danima u Zagrebu

Predstava “Dobri čovjek Bažulek” Nina Škrabea u režiji Georgija Para nastala je u koprodukciji Zorin doma i zagrebačkog kazališta KNAP, a priča je to o malom hrvatskom čovjeku koji živi po pravilima i propisima i uživa u svojim malim radostima – sve dok ne upadne u žrvanj pravno-korupcijske mašinerije.

Bažuleka utjelovljuje Mladen Vasary, a u predstavi još glume Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković.
Scenografiju osmišljava Aljoša Paro, kostimograf je Morana Petrović a skladatelj Damir Šimunović. Majstori svjetla i tona su Robert Pavlić i Bojan Blažević. Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatki Svatković(Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzorcima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima nahvao, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima...
Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.
Predstava će gostovati u Histrionima na XI. Gumbekovim danima u subotu, 17. ožujka u 20 sati.