Novosti

27. studeni 2017.

125. godina Gradskog kazališta "Zorin dom" Karlovac

Svaki hrvatski grad, koji ima dugotrajnu i bogatiju povijest u koju je kao nerazlučiva organska sastavnica uključena i kultura, obilježavaju i simboliziraju, kao uostalom i mnoge druge europske gradove i velegradove, neke građevine, spomenici, kulturni prostori ili parkovi. I Karlovac ima takvih građevina i spomenika. Jedna od najznačajnijih, a i karlovčanima najmilija građevina, svakako je izvanjski neorenesansno oblikovani  Zorin dom.

Težnja da se u Karlovcu sagradi jedno reprezentativno zdanje u kojem bi se održavali društveni skupovi i umjetničke priredbe datira još od početka 19. stoljeća. Gradnja današnjeg Zorin doma započela je 1891. godine i trajala je svega 7 mjeseci! Zgradu, otvorenu 27. studenog 1892. godine, projektirao je te njezinu gradnju izveo naturalizirani Zagrepčanin podrijetlom iz Gemone u Furlandiji -Đuro Carnelutti. Poznato je da su se prve građevinske intervencije, pregradnje, poduzimale u Zorin domu već 1905. godine, a mnogi se još sjećaju njegova renoviranja 1963-1966. te rekonstrukcije, obnove i proširenja od 1987. - 2001.g.. Svečano otvorenje Zorin doma dogodilo se u svibnju 2001. godine od kada je Zorin dom ponovno zablistao u punom sjaju.
Danas je Zorin dom središte kulture u kojem se svake godine održi preko 350 kulturnih i javnih priredbi, kazališnih predstava, koncerata, izložbi te kojima nazoči preko 80 000 posjetitelja.
Ove godine Zorin dom slavi svoj 125. rođendan i manifestacija obilježavanja traje deset dana, a vrhunac svečanosti bit će večeras, 27.11. u 20 sati kada će u svečanom programu nastupiti sve sastavnice Zorin doma:
Prvo hrvatsko pjevačko društvo "Zora"
Dramski studio
Baletni studio
Dječji zbor "Zorica"
Profesionalni glumački ansambl
Kao najsvečaniji trenutak večeri navodimo otkrivanje biste gospodinu Berislavu Frkiću koji je cijeli svoj radni vijek proveo u kazalištu i za kazalište. Bio je glumac, redatelj, voditelj Dramskog studija, osnivač ASSITEJ-a u Karlovcu te njegov tajnik, u više navrata i vršitelj dužnosti ravnatelja.