Novosti

20. rujan 2017.

Predstava "Male priče o nestašnoj Sonji" na 50. PIF-u

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) – Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni . Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala. 

Festival je ubrzo prerastao Studentski esperantski klub, pa je njegovu organizaciju od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Festival je tako do 1994., kad ga je napustio dio organizacijskog tima, bio vezan uz esperanto, pa je čak dva izdanja doživio i u norveškom gradiću TromsØu. Uz Zagreb, festivalski programi odvijali su se i u Sisku, Varaždinu, Velikoj Gorici, a 2000-ih su redoviti bili i festivalski izleti i gostovanja predstava diljem Hrvatske. Nekoliko godina nakon napuštanja takve prakse, PIF ponovno radi s povezivanjem s okolnim gradovima, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture. Od 1990. PIF ima i svoju maskotu – gigantsku lutku PIFKA koja svake godine stoji na čelu vesele PIF-ove povorke. Upravo ta povorka jedan je od znakova prisutnosti i suživota festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva među najširom publikom. Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više od 650 lutkarskih predstava sa svih kontinenata, a od 1994. do 2006. u sklopu programa zemlja-partner predstavio je niz specifičnih lutkarskih tradicija iz gotovo svih krajeva Europe. U sklopu PIF-ovih popratnih programa redovito su organizirani vanjski programi, predstavljanja knjiga i časopisa o lutkarstvu,  izložbe lutaka iz svih krajeva svijeta, lutkarske radionice, stručni simpoziji o lutkarstvu i humanitarne akcije.

Ove godine održat će se 50. međunarodni festival kazališta lutaka PIF u razdoblju od 16. do 22. rujna, a kazalište "Zorin dom" izabrano je da sudjeluje sa lutkarskom predstavom "Male priče o nestašnoj Sonji" koja će igrati na Sceni Travno, 20. rujna u 11 sati.