Novosti

24. ožujak 2017.

Premijera nove lutkarske predstave "FANTAZIJA"

U petak, 24. ožujka u 20 sati, u Zorin domu će se odigrati premijera nove lutkarske predstave "Fantazija" nastale iz želje da se pokaže da je u lutkarskom, odnosno marionetskom kazalištu, moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati.

U lutkarskom kazalištu glumci nisu ograničeni fizikalnim zakonima, niti fizičkim mogućnostima vlastitog tijela kao što je slučaj u dramskom kazalištu. Maštati se može bez granica, bez okvira - poput djece i tako je moguće provjeriti koliko daleko seže ljudska mašta koja nas u predstavi vodi do gusarskih brodova, neobičnih podmorskih stvorenja i stvorova iz legendi. Mašta se o cirkuskim artistima, o slavnim ličnostima, dalekim krajevima, o ljubavi, o duši koja ne poznaje vrijeme, ni prostor, ni zakonitosti realnog života.

Predstava će otkriti i podijeliti s publikom kako se u lutkarskoj umjetnosti stvaraju svijetovi kroz sredstva koja se koriste pa tako pomoću svijetla, sjene i glazbe nastaje prostor i vrijeme, a pomoću konaca, drveta i platna se može stvoriti iluzija života.

Priča je koncipirana kao pet naizgled nepovezanih etida: Uvod, Leteći Holandez, Trenutak, Primjer i Posveta. Svaku od etida vizualno je osmislio drugi likovni umjetnik, a glazbu komponirao drugi glazbenik. Predstava je namijenjena svima koji su spremni maštati, svima koji žele stvarati slike neovisno o njihovoj prisutnosti, svima koji su spremni prihvatiti izazov da se otisnu na putovanje gusarskim brodom, prožive ljubav života u jednom trenu, lete na trapezu ili zaplešu kan-kan, svima koji su spremni dopustiti tankim koncima svoje duše da zatitraju vođene spretnim prstima kraljice Fantazije kako je to u svom filmu "Fantazija" želio učiniti i Walt Disney kome je ova predstava posvećena.

Glume: Nenad Pavlović, Katarina Arbanas, Giulio Settimo, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković, Katarina Strahinić, Goran Glavač