Novosti

19. siječanj 2017.

Dokumentarni film o obrani Slunjskog kraja "104 sumraka"

U organizaciji Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe "Tigrovi" i Gradskog kazališta "Zorin dom", u četvrtak 19. siječnja u 19 sati prikazavit će se dokumentarni film “104 sumraka” autora Vlade Butine. Film svjedoči o obrani i stradanju Slunjskog kraja 1991. godine.

U filmu su korišteni autentični zapisi iz ratnog perioda te preživjeli svjedoci govore o stradanjima u Grabovcu gdje je ubijeno troje djece, Vagancu, Smoljancu, Drežničkom Selištu, Rakovici, Saborskom, Slunju, Cetingradu i ostalim mjestima toga kraja.

Unatoč iskazanoj odlučnosti i hrabrosti, slabo opremljeni i malobrojni branitelji prisiljavani su na povlačenje, a zauzeta mjesta četnici i JNA su  pljačkali, uništavali i palili te nad zarobljenim civilnim stanovništvom i braniteljima izvršili masakr. Nitko nikada nije odgovarao, niti je osuđen za ove zločine, a mnoga tijela brutalno ubijenih Hrvata do danas nisu pronađena.

Film je rađen pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Grada Slunja, Općine Rakovica i Cetingrad, a produkciju potpisuje Studio Butina.

Pokrovitelj prikazivanja: Grad Karlovac