Novosti

14. rujan 2023.

Koreodrama: "Drago mi je, Dragojla!"

Ovim plesno-dramskim solom, koreografa Žaka Valente u koautorstvu i izvedbi karlovačke umjetnice Vere Mitrović Vrbanac, istražuje se, predstavlja i portretira život i rad književnice i pedagoginje Dragojle Jarnević.

Kroz odabrane biografske narative i metaforičke scene propuštene kroz prizmu pokreta i teksta, te uz video projekciju koja prati izvedbu, dodajući joj multimedijalni suvremeni okvir, ova intrigantna biografija žene 19. st. promatrana kroz njezine dnevničke zapise, korelira s izazovima današnjice.
U vremenu u kojem je živjela (Karlovac, 4. siječnja 1812. - Karlovac, 12. ožujka 1875.), ova osobita Karlovčanka preteča je progresivnog načina mišljenja, djelovanja i življenja, dodirujući za svog života područje koje danas poznajemo pod terminom feminizam i zalaganje za prava žena na ravnopravnost u obrazovanju i javnom djelovanju na ovim prostorima.
Kao književnica odabire pisati na hrvatskom jeziku svjesna značenja jezika kao temelja identitetskog pitanja, iako joj je materinji jezik bio njemački, kao građanki Austro-Ugarskog carstva, kojeg je Karlovac ili Carlstadt bio sastavni dio za njezina života.
Jarnević je svojim djelovanjem pripadala najuglednijim sudionicima Hrvatskog narodnog preporoda čemu svjedoči i glasovita litografija "Muževi ilirske dobe" na kojoj je među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik.
Osim toga, ona dotiče snažno različita područja, kako društvenog djelovanja, tako i osobnog razvoja.
Svjedočanstvo osobnog i sliku društvenog života, ostavlja nam na 1100 stranica svog dnevnika kojeg piše punih četrdeset godina, uređujući ga sama za izdavanje, znajući da će njegova vrijednost imati značenje tek u nekoj budućnosti, nakon njezine smrti.
Dragojlu, rođenu Karoline Jarnevic, teško je staviti u kalup kada su društvene norme, određenja i uređenja u pitanju, kako u vremenu za njezina života, tako i nakon njezine smrti.
Upravo stoga autore ovog projekta intrigira njezina biografija i njena pojavnost koja se razlijeva na mnogo razina izlazeći uvijek izvan kalupa i banalnosti određenja tipa: književnica, pedagoginja, feministica, alpinistica, modistica……Ilirkinja……pisateljica, mudračica……..

Produkcija: Umjetnička organizacija TRAFIK, Rijeka.
Autor i koreograf : Žak Valenta
Izvođačica i koautorica : Vera Mitrović Vrbanac

Skladatelj : Goran Ilić
Snimanje i video obrada: Mara Prpić
Tekst: Dragojla Jarnević (iz Dnevnika)
Savjeti na tekstu: Snježana Srdić

PREMIJERA: 14. rujna 2023. godine u 20:00 sati

MATINEJA ZA ŠKOLE:15. rujna 2023. godine u 11:00 sati