Novosti

06. srpanj 2023.

10. hrvatska flautistička akademija: od 6.7. do 13.7. u Zorin domu

Jeste li se ikad zapitali što Jasmine Choi, Peter-Lukas Graf, William Bennett (OBE), Trevor Wye i velikan jazza/ američki GRAMMYjevac James Newton imaju zajedničko, osim što su svi vrhunski flautisti?

Da – svaki od njih je bar jednom bio gost-predavač na najpoznatijoj ljetnoj akademiji majstorskog tečaja flaute u ovom dijelu svijeta: CROATIA FLUTE ACADEMY u Karlovcu! Događaj je posvećen klasičnom flautističkom repertoaru i interpretaciji, te predstavlja glazbeno-edukativni događaja na najvišoj svjetskoj razini.

CFA je jedinstven u ovom dijelu svijeta, jer ovakvo događanje, u trajanju od tjedan dana, s tako visokom razinom međunarodnih edukatora i predavača, naprosto ne postoji niti u jednoj drugoj zemlji jugoistoka Europa, u geografskom prostoru od Beča do Atene!

Četrdesetak profesora i petstotinjak sudionika iz 30 zemalja do sada je prisustvovalo ovoj manifestaciji posvećenoj proučavanju umjetnosti sviranja flaute i promicanju flautista i flautista kao glazbenih umjetnika.

Osnivači i pokretači Hrvatske flautističke akademije su poznati hrvatski kulturni menadžer i producent Petar Ćurić u suradnji s Gradom Karlovcem, Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkom filharmonijom, dok je američko-hrvatski jazz flautist Damjan Krajačić također bio važan u počecima projekta.

Deseto izdanje međunarodnih ljetnih majstorskih tečajeva flaute Hrvatske akademije za flautu održat će se u Karlovcu, Hrvatska, od 6. do 13. srpnja 2023., a ovogodišnji gosti-profesori su:

Herman van Kogelenberg (NL/GER) prva flauta Minhenske filharmonije, a prije Rotterdamske filharmonije i Royal Concertgebouw Amsterdam; Davide Formisano (ITA/GER), profesor flaute na Musikhochschule Stuttgart i prethodno Prva flauta orkestra La Scala u Milanu, Italija; Robert Winn (UK/GER), profesor flaute na Musikhochschule u Kölnu, a prethodno prvi flautist Kraljevskog filharmonijskog orkestra u Londonu, Matthieu Gauci-Ancelin (FR/AT), profesor flaute na Kunstuniversität u Grazu, Austrija, i prethodno Prva flauta u Simfonijskom orkestru Švedskog radija te redovito nastupa kao gost-glavni flautista s Berlinskom filharmonijom od 2007.; Andrea Wild (AT), profesorica flaute na MUK Privatuniversität u Beču i trenerica za program Mindbody Balance Tools (M.B.T.); Martina Novak (CRO), profesorica flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.