Novosti

20. prosinac 2022.

Premijera: "Maca Papučarica"

Na rubu šume malo je selo kojem su sve kuće obojene u bijelo. Sve je uredno k’o po špagi i ljudi su jako dragi. U tom selu sve je u najboljem redu osim djece koja žive u svom neredu. Ne smeta djeci ništa. Ni to što su im sobe kao ratna bojišta. Papuče po svuda lete. Za njih ne mari ni jedno dijete. Igra je važnija od spremanja.

Sve do poslijepodnevnog drijemanja. Dok djeca mirno spavaju, mame nered nadvladavaju. One rade po cijele noći i dane sve dok sunce ne svane. Papuče su tražili čak i naglavačke. U traženju kuće preokrenuli naopačke. Macinu adresu pronaći moraju. Da im se stopala od hladnoće ne naboraju. Dok im se stopala potpuno smrznula nisu. U potragu za papučama krenuli su. Maca im je papuče uredne vratila, a djeca su sve shvatila. Papuče od sada uredno slažu. I na mjesto odlažu.

Baletni studio izrastao je iz Gradskog pionirskog kazališta u Karlovcu 22. prosinca 1952. godine i od tada do danas djeluje bez prekida. Toga dana izvedena je premijera samostalne predstave Baletni divertissement u koreografiji i režiji Otike Fišer, prve voditeljice Baletnog studija. Gospođa Otika Fišer vodila je Studio do 1962. godine kada rukovođenje Studijem preuzima gospođa Branka Spaić kasnije Podvorac koja se iako školovana kao klasična balerina ubrzo počinje okretati modernijim plesnim izričajima i estetikama kao što su suvremeni ples, jazz dance i stilizirani narodni ples. Studio uspješno vodi sve do 1993. godine kada odlazi u mirovinu, no i dalje nastavlja suradnju sa Studijem kao vanjski suradnik.
Narednih godina Studio djeluje pod vodstvom Dalibora Kolara, Ðurđe Kunej i Melite Spahić. Od sezone 2004./2005. Studio preuzima sadašnja voditeljica Martina Maričić. Posljednjih petnaest godina voditeljici Studija Martini Maričić asistira Azra Gorić. Baletni je studio svih ovih 70 godina pokazao ustrajnost i kontinuitet što potvrđuje 70 samostalnih premijera. Nakon trideset godina klasični balet ponovno dobiva svoje zasluženo mjesto u Baletnom studiju. Od sezone 2004./2005. ulogu pedagoga klasičnog baleta preuzima balet majstor Aleksandr Lukjanov, namijenjen djeci školskog uzrasta, a gospođa Branka Spaić Podvorac, predškolskog uzrasta. U sezoni 2009./2010. klasični balet za školski uzrast preuzima balerina Milica Gutović, a u sezoni 2012./2013. balerina Deana Gobac. Današnja voditeljica klasičnog baleta školskog i predškolskog uzrasta je primabalerina Lydia Milovac. Sadašnja voditeljica Studija Martina Maričić, u nedostatku muških plesača, uz pomoć prvog voditelja breakdance-a Petra Bijelića 2008. godine uvodi novi plesni stil u studio – breakdance. Današnji voditelj breakdance-a je Goran Koprenica. Nikako ne smijemo izostaviti nekadašnju suradnicu za suvremeni ples Adrijanu Barbarić Pevek koja je istovremeno radi u uglednoj Školi za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu. Ona je svojim plesnim znanjem, kreativnošću i umjetničkim iskustvom doprinijela poboljšanju kvalitete Baletnog studija koji je s njezinim koreografijama postigao uspjeh na festivalu Treps u Zagrebu. Dokaz toga su prve nagrade u suvremenom plesnom izričaju 2006. godine koreografijom KOLO i 2007. godine koreografijom OSLONAC. Baletni studio član je udruge ples i dijete daCi - Hrvatska. Hvala mnogim generacijama, sadašnjim i budućim članovima Baletnog studija koji čine Baletni studio. Hvala njihovoj neizmjernoj ljubavi prema radu u svom Studiju, jer on prvenstveno jest njihov.

Premijera "Mace papučarice" na programu je u utorak, 20. prosinca u 20 sati.